Zaterdagavond 14 december 2024 geeft Gott Folk! een concert in Atelier 287.
Het concert begint om 20:15u, de avond eindigt om 22:00u. Het atelier is open vanaf 19:45u en er is een pauze.
Kaarten kosten €12,50 (inclusief pauzedrankje) en zijn te bestellen via
mail.atelier287@gmail.com
Er zijn maar 25 zitplaatsen, dus meld je op tijd aan !
Gott Folk! ontstond in 2020 toen Jos Koning zijn nyckelharpa wilde gaan bespelen, samen met andere muzikanten. Jos werkte al langer samen met Leo de Kruis in verschillende groepen, dus was het een logische keuze om als duo Zweedse folk te gaan spelen. Zweden is namelijk Jos’ tweede vaderland.
Na dit een aantal jaren met veel plezier gedaan te hebben ontstond eind 2023 het idee om – naast het Zweedse repertoire – ook balfolk te gaan spelen, en vanaf begin 2024 treedt het duo ook hiermee met veel succes op.
Recht uit Zweden, het “Ierland van het noorden” komt de folk van Gott Folk! (“goed volk!”). En niet zonder reden: Jos Koning heeft 15 jaar in Zweden gewoond, in het muzikale kerngebied Dalarna. Ook nu volgt hij nog zijn tweede vaderland op de voet. Veel dansmuziek: polskas (nee, geen polkas! dat is heel iets anders), gånglåtar en andere betoverende instrumentale stukken. Plus een voorraad Zweedse liederen waar Gott Folk! heel creatief mee omgaat: In het Zweeds (Jos natuurlijk), in het Nederlands (Leo) maar vaak ook om en om waarbij het publiek zelfs de Zweedse refreinen kan meezingen. Zeemansliederen vol weemoed maar soms ook vol humor, dans- en drinkliedjes en balladen.Kortom: Een boeiend programma voor wie deze Zweedse muziek voor het eerst zal horen. Voor wie ermee bekend is, ongetwijfeld een zeer prettige hernieuwde kennismaking.
Het “Ierland van het Noorden”
Zweden barst van de (volks)muziek – we noemen het wel eens ” Het Ierland van het Noorden”.
Een paar dingen vallen direct op in de Zweedse volksmuziek. Allereerst een enorme voorliefde voor driekwartsmaten – niet dat vierkwarts niet voorkomt, maar naast de aantallen polska’s, walsen en mazurka’s vallen de gånglåtar en schottisches in het niet. Ook hoor je, naast vrolijke muziek, regelmatig een melancholieke ondertoon.
De viool is verreweg het meest gebruikte instrument, maar de nyckelharpa (die Jos Koning in Gott Folk! gebruikt) geldt in Zweden als nationaal erfgoed. Verder hoor je harmonika, klarinet, en uit andere genres overgewaaide instrumenten als gitaar – en accordeon en flatback-bouzouki die ook in Gott Folk! te horen zijn.
Opvallend is de instrumentale tweestemmigheid: de melodie krijgt vaak een soort schaduwstem mee. Twee violen is een geijkte combinatie, maar nyckelharpa en accordeon kunnen er ook wat van.
Nog even over de polska, de meest voorkomende melodievorm. Het Zweedse woord ‘polska’ betekent Pools. En dat is niet voor niets. Tussen Zweden en Polen ligt alleen een stukje Oostzee. De koningen van Zweden waren in het verleden ook koning van Polen. En omdat er altijd heel wat meer Polen dan Zweden waren is het niet verwonderlijk dat Poolse muziek in Zweden gemeengoed werd. Vanaf de 18e eeuw maakte Polen geen deel meer uit van het Zweedse koninkrijk, maar de grote variëteit aan polskor (polska’s) groeide alleen maar verder!
Omdat Zweden ook een zeevarend volk is (denk maar aan de Noormannen) is er een rijke traditie aan zeemansliedjes. Ook hier is er een enorme variatie, van melancholie tot humor en shanty’s. Al deze genres komen aan de orde bij een optreden van Gott Folk!